Foto: Johan Nilsson / TT

Migrantläger revs i morse

Uppdaterad
Publicerad

Igår lämnade EU-migranterna lägret i Pildammsparken i Malmö. Idag revs det av gatukontoret.

– Vi fick besked av socialjouren igår att lägret inte längre var bebott. Så vi påbörjade rivningen imorse, säger Sanna Söderberg, entreprenadansvarig på Gatukontoret.

Rivningen inleddes vid niotiden och var klar vid 14-tiden på eftermiddagen. Som mest var det sex personer från gatukontoret på plats och rev boendeplatsen med hjälp av traktorer.

– Det som inte har något värde slängs, säger Sanna Söderberg.

På 15-tiden på eftermiddagen fanns vissa föremål kvar på plats, till exempel presseningar och pallar, enligt Sanna Söderberg. Det är tillhörigheter som Nätverket Solidaritet med EU-migranter samlat in och som nu ska återgå till nätverket och EU-migranterna.

Får hemresa

Enligt Malmö stad har uppskattningsvis 20 personer bott i lägret. Cirka 15 av dem har nu sökt och beviljats hemresa till Rumänien, uppger Annelie Larsson, förvaltningschef på sociala resursförvaltningen.

– Det är fortfarande en komplex situation för EU-migranter. Vi har utarbetat en handlingsplan som vi hoppas kunna underlätta situationen framöver, säger hon.

Kommunen ligger nu i startgroparna att ordna natthärbärge och tillfälliga insatser vid akuta situationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.