Foto: TT

Miljoner ska hjälpa MFF i Europa

Uppdaterad
Publicerad

Malmö FF fick två extra miljoner för den allsvenska segern i fjol. Vart pengarna ska ta klubben? Champions Leagues gruppspel. Lyckas klubben ska slantarna betalas tillbaka.

Minst tre miljoner kronor per säsong – så mycket får de allsvenska topplagen för att försöka lyckas ute i Europa.

Det är storsponsorn Svenska Spel, som genom sitt avtal med Svensk Elitfotboll, skjuter till extra pengar som gäller säsongerna 2013, 2014 och 2015:

Allsvenskan 2014
  • Två miljoner till seriesegraren.
  • 500 000 vardera till tvåan och trean.

Pengarna ska användas för att nå Champions Leagues gruppspel och Europa Leagues dito.

Malmö FF, som vann allsvenskan i fjol, fick sina två miljoner innan årets Europaäventyr inleddes.

”Är mycket välkomna”

”Pengarna är mycket välkomna. Dels har de bidragit till att vi kunnat värva nya spelare, dels chartra ett plan för att åka till Lettland och bortamatchen mot Ventspils”, säger MFF:s sportchef Daniel Andersson i ett pressmeddelande.

Blir det gruppspel måste klubbarna betala tillbaka pengarna, som hamnar i en ”Europafotbollsfond” och i så fall utökar utbetalningarna till kommande allsvenskan toppklubbar.

– Tanken är bygga upp ett fondmedel som ska hjälpa svenska klubbar att kunna konkurrera i Europa, säger Svensk Elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist till TT.

Försöket med fonden kommer att utvärderas efter 2015.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Allsvenskan 2014

Mer i ämnet