Miljonpris till immunforskare

Uppdaterad
Publicerad

Fyrtio år efter sitt rön belönas ”Norges mest vetenskapligt citerade forskare” Per Brandtzæg med Fernströms Nordiska pris.

Han får miljonpriset för sin forskning om immunsystemets funktion i slemhinnorna.

– Jag blev väldigt glad och överraskad när jag fick beskedet. Det känns fint att få en sådan här utmärkelse efter så många års forskning inom det här området. Det här är helt klart det finaste priset jag fått, säger han till TT.

Redan 1974 gjorde han den viktiga upptäckten av nya mekanismer för antikroppars passage genom kroppsvävnader. Enligt juryn har detta forskningsfynd gjort det möjligt att förebygga och behandla infektion och kronisk inflammation. Men först senare fick rönet genomslag i forskarvärlden.

– Det dröjde ett tag tills man visste mer om tarmens viktiga roll och samspelet mellan immunsystemet och alla miljardtals bakterier som lever där, säger han.

De senaste decennierna har forskningsresultaten citerats flitigt i omvärlden. Brandtzæg är numera pensionerad från universitetet i Oslo, men är som 78-åring aktiv som forskare vid Rikshospitalet i Oslo.

– Jag arbetar just nu med ett stort vaccinprojekt mot diarrésjukdomar.

Vad han ska göra med en miljon kronor?

– Jag har tretton barnbarn som säkert kan tänka sig att få lite.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.