Minst 40 öre höjd regionskatt om (S) får bestämma

Uppdaterad
Publicerad

2.000 nya medarbetare i vården och 300 nya vårdplatser finansierat med en skattehöjning på minst 40 öre. På de löftena går Socialdemokraterna i Region Skåne till val.

Socialdemokraterna vill inte precisera hur mycket skatten ska höjas men lovar att effekten inte ska överstiga hundra kronor i månaden för en normalinkomsttagare.

För de pengarna räknar de med att kunna minska kötiderna. Cancerbehandling ska startas efter max fyra veckor. Bättre vårdgaranti än riket, max 30 dagar för specialistläkare och max 60 dagar för operation. Och max fem minuter i telefonkö till vårdcentralen.

Tre nya vårdcentraler och sju vårdcentralsfilialer ska öppnas. Ambulanstransporterns ska tas över av regionen och få nya resurser. Och all mat ska lagas på sjukhusen i egen regi.

Dessutom vill socialdemokraterna skrota vårdvalen för hudvård, ögon och specialisttandvård för barn.

Socialdemokraterna vill också låta medicinska sekreterare ta över en del av den administration som i dag hanteras av vårdpersonal.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.