Utdrag ur ”Sommarens skiraste ljus”

Misshandlade kvinnor berättar

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen släpptes ”Sommarens skiraste ljus” av Lars Åberg. Där berättar kvinnor som misshandlats i sina hem om sina upplevelser och om sin utsatthet.

”Antingen måste jag få skyddad identitet och flytta innan han dödar mig. Eller så dödar han mig. Alla säger att de förstår att det är svårt för mig. Jag vill inte att de ska förstå. Gör istället någonting för att skydda mitt liv!”

Så inleds ”Sommarens skiraste ljus”. Boken markerar slutet på Kvinnorättsförbundets projekt BOM, Barn och mammor, som drivits för att skapa glädje för de personer som lämnat våldsamma relationer.

Journalisten Lars Åberg har skrivit texterna och säger att han under arbetet med boken har lärt sig om hur utsatta en del kvinnor i Sverige är.

– Det finns ett för de flesta dolt våld i många familjer. Framförallt utsätts unga kvinnor som kommer hit via tvångsäktenskap för våld, men de drabbas även av en social isolering, säger han.

Farideh Arman har jobbat med BOM-projektet och träffar kvinnor med alla möjliga bakgrunder som misshandlats, men säger att det är svårast för de som kommer hit från andra länder.

– En svensk person har sitt nätverk att falla tillbaka på. En kvinna som tas hit av sin man har kanske bara kontakt med honom och hans släkt, då står man helt ensam.

Hur tycker du man ska lösa problemet?

– Bara en så enkel sak som att myndigheterna går ut med information om kvinnors och barns rättigheter skulle hjälpa. Det kommer in kvinnor här som säger att ingen har berättat för dem vad de har rätt till, säger Farideh Arman.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.