Foto: TT

Misstänkt valfusk i Båstad

Uppdaterad
Publicerad

Ett misstänkt valfusk har avslöjats i valet till kommunfullmäktige i Båstad. Nu överklagar Socialdemokraterna valresultatet.

När rösterna sluträknades av länsstyrelsen i Skåne hade Sverigedemokraterna fått 28 fler röster i ett av kommunens valdistrikt än vad som räknades ihop lokalt under valnatten och prickades av mot vallängden.

Nu kan valet i Båstad Västra komma att göras om. Genom de 28 ”extrarösterna” tilldelades SD ytterligare ett mandat i kommunfullmäktige på bekostnad av Socialdemokraterna. De senare har därför nu överklagat valresultatet till Valprövningsnämnden, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Valnämndens ordförande i Båstad, Marie Hron, säger att saken ska utredas. Det enda man med säkerhet vet är att det hos länsstyrelsen fanns 28 fler röster än antalet röstande.

Den nu ifrågasatta sluträkningen gav Socialdemokraterna 15,9 procent av rösterna och sex av 41 mandat i fullmäktige medan SD fick 8,6 procent och fyra mandat.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.