• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Foto: Helena Bohm-Nilsson

Kvinnan häktas inte

Uppdaterad
Publicerad

Tingsrätten beslutade att inte häkta den kvinna som misstänks för att ha hållit sina barn inlåsta i sin lägenhet i Bromölla .

Det är stor uppslutning från medier, bland annat några team från Norge. Kvinnan, bredvid sin försvarsadvokat Thomas Ljungdahl, ser lugn ut och är klädd i grön tröja.

Åklagaren Pär Andersson vill att kvinnan ska häktas på sannolika skäl misstänkt för olaga frihetsberövande, då det finns risk att hon undanröjer bevis eller fortsätter begå brott om hon inte häktas. Klockan 13:30 inleddes förhandlingarna i Kristianstads tingsrätt.

Kvinnan, som är i 60-årsåldern, nekar till brott.

– Min huvudman förnekar brott. Hon har inte på något sätt begränsat målsägandenas rörelsefrihet, säger kvinnans försvarsadvokat Thomas Ljungdahl till SVT.

Polisen förtegen

Kvinnan misstänks för olaga frihetsberövande fram till den 18 februari i år, enligt häktningsframställan. Men åklagaren preciserar inte när frihetsberövandet ska ha påbörjats.

Kan du säga någonting om vad hon säger i förhör?

– Nej, säger chefsåklagare Pär Andersson till SVT Sydnytt.

Vad har döttrarna sagt?

– Det kan jag inte säga något om.

Åklagaren vill inte kommentera fallet ytterligare innan häktningsförhandlingarna.

Vuxna barn

Kvinnan ska ha bott på flera orter i Sverige tillsammans med barnen. Polisen slog till mot hennes nuvarande lägenhet i Bromölla i nordöstra Skåne, men hon var själv inte folkbokförd där. Det var inte heller hennes tre döttrar som hon ska ha avskärmat från omvärlden. Barnen är 23, 24 och 32 år gamla.

– Vi måste reda ut om de här personerna har varit frihetsberövade eller om de till exempel varit frivilligt inlåsta en tid. Det kan finnas många orsaker bakom det här, och det är det vi försöker att utreda, sade chefsåklagare Pär Andersson tidigare under torsdagskvällen till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.