Mobbad surikat lycklig igen

Uppdaterad
Publicerad

Från mobbad och utfryst skåning – till älskad och ompysslad bleking. Tillvaron har tagit en tvär vändning för surikaten Lillen, 2 år.

Ett miljöombyte var allt som krävdes för att få den utstötte surikaten Lillen att må bra igen. Nu lever han det ljuva livet bland fyra damer och en pensionerad sköldpadda. Tidigare levde han på Tropikariet i Helsingborg, men när flocken utökades blev den småväxte tvååringen övergiven. I förra veckan flyttades han på prov till de fyra surikathonorna på Blekinge Exotiska Värld i Karlshamn. Och omplaceringen blev lyckad.

-Det tog två dagar och sedan var gruppen här stabil igen. Först skulle honorna göra om upp om vem som skulle vara alfahona och det skedde utan blodvite, säger Manfred Dornhäuser, djurvårdare i Karlshamn.

Han hoppas att Lillen ska bli pappa i sommar och att det tidigare mobbade exemplaret ska trivas i sitt nya hem.

-Han har god aptit och tycks ha hittat sin plats i gruppen. Det är fantastiskt, säger Manfred Dornhäuser, som menar att om omplceringen misslyckats hade han varit tvingad att avliva  Lillen.

-Surikater måste nämligen leva i flock. Det är sociala djur.

Vid sidan av de fyra honorna har Lillen också sällskap av Sporrsköldpaddan Atlas, 60 år.

– När han rör på sig brukar surikaterna hoppa upp på skalet och åka med.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.