Mohamads dröm blev sann

Uppdaterad
Publicerad

För fem år sen delade Mohamad Godeh ut reklamblad men han hade en dröm- att tillverka palestinsk ost med svensk mjölk i Malmö. Men utan kontakter och utan pengar så var det svårt att förverkliga drömmen.

– När jag kom hit till Sverige jag kände att jag jättegärna ville ha denna ost och jag hittade inte den här, så jag började tänka. Hur vi kan ha den? berättar han.

– Så jag började göra denna ost hemma i början. Sen började kompisar säga att vi vill jättegärna ha osten. Sen ville kompisar till mina kompisar ha osten. Och jag tänkte: Varför inte göra detta som ett företag?

Så beskriver vd:n för Nablus Mejerier i Malmö, Mohamad Godeh, hur idén föddes. En enkel idé – att tillverka palestinsk ost som man gör i Mohamads hemstad Nablus på västbanken. Han hittade en leverantör av svensk mjölk. Men när Mohammad kom till banken blev det problem.

– Första frågan han frågade mig: Vad har du för säkerhet? Vi kan inte låna dig någonting om du har inte säkerhet. Så det var en av första problemet till mig. Jag har ingen säkerhet. Jag har inget hus, jag har ingenting.

Krav och blanketter

Livsmedelsproduktion i Sverige är omgärdat av komplicerade regler och Mohamed Godeh såg sin mejeridröm sakta glida bort i ett berg av krav, blanketter och byråkrati.  Men för två år sen fick han kontakt med affärsutvecklaren Jan-Erik Bengtsson från Uppstart Malmö, en stiftelse med ett nätverk av investerare. Jan-Erik Bengtsson beskriver det första mötet:

– Vi tittar ju framförallt på om det här företaget kan växa. Kan det då skapas nya arbetstillfällen så att fler kan komma i arbete och gärna då folk som normalt har svårt att få jobb och då såg vi en jättefin potential här. Sen ovanpå det är det ju en spännande och kul produkt och Mohamad är en färgstark entreprenör så det var ett väldigt positivt möte.

Svenskt nätverk

Jan-Erik ordnade ett möte med mellan Mohamad och några av Uppstart Malmös investerare:

– Han ville ha en svensk investerare. Han var väldigt tydlig på den punkten. Att han vill komma rejält in i det svenska samhället. Han ville skaffa ett svenskt nätverk helt enkelt.

Och Mohamad minns mötet med investerarna:

– Tre investerare kom för att titta på företaget och två av dem sa JA till att investera.

Snabb tillgång

Uppstart Malmö hjälpte Mohamad att söka lån, utarbeta affärsplaner, marknads- och prisstratagier och Mohammad fick snabbt tillgång till ett nätverk av användbara kontakter. Idag träffas Mohammad och Uppstart Malmö varannan månad. 

– Vi har regelbundna möten med Mohamad och hans söner där vi hjälper till och frågar hur går det? Vad har ni gjort sen sist? Och vad ska ni göra framöver och hur kan vi hjälpa till? säger Jan-Erik Bengtsson.

Mohamads son Rawi beskriver hur Uppstart Malmö har hjälpt företaget:

– Detta har gett oss en push och inte bli vilseledda av att bara köra utan vi ska ha ett mål.

Skyndar långsamt

Youghurtbollarna rullas för hand och kryddas med torkad timjan som Mohamads mamma plockar i hembyn utanför Nablus.

Nu tillverkar Nablus mejerier 2 ton ost och yoghurtbollar varje månad. Först såldes produkterna i småbutiker i Malmö men nu breddas marknaden med försäljning till både svenska livsmedelskedjor, restauranger och grossister.

Och devisen är enkel: skynda långsamt.

– Det är mitt mål. Jag vill inte hoppa över grejer. Jag vill vill ta små steg. Ja, det är roligt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.