Minister vill ändra lag efter Lugnet-mordet

Uppdaterad
Publicerad

Trots att han mördade barnens mor fick pappan ha kvar vårdnaden av barnen som såg mordet begås. Som vårdnadshavare vägrade han flickorna psykologhjälp.

Nu höjs röster för att lagstiftningen måste ses över.

Både barnminister Maria Larsson (KD) och Barnombudsmannen vill ändra reglerna så att fäder som har mördat mamman inte automatiskt behåller vårdnaden.

Till Svenska Dagbladet säger barnombudsmannen Fredrik Malmberg att han skulle vilja se att vårdnaden alltid prövas när en förälder döms för mord på den andra föräldern.

Barnministern: Familjerätten bör ses över

Varje år inträffar ett antal fall av det här slaget och Maria Larsson (KD) säger till tidningen att det är bra om familjerätten ses över så att devisen ”barnets bästa” inte bara blir tomma ord

Pappan som dömts till livstids fängelse för mordet på sin tidigare sambo i Malmö kunde som vårdnadshavare vägra barnen psykologhjälp. De har sedan mordet bott på ett jourhem, men har på fyra månader inte kunnat få hjälp av barn- och ungdomspsykiatrin.

Kommunen dröjde

Ett skäl är att hemkommunen Vellinge dröjde med att driva ett tvångsomhändertagande av barnen.

Det var den 17 februari som mannen knivhögg kvinnan till döds inför deras barn på en innergård på Lugna gatan i Malmö. Den 2 juli dömdes han till livstids fängelse för mord.

Först den 29 juni förlorade pappan vårdnaden av barnen och de kunde få psykologhjälp.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.