Oense om Haddiles bästa

Uppdaterad
Publicerad

Sedan vi berättade historien om tvååriga Haddile som riskerar att utvisas utan att någon vet var hennes mamma finns väcks nu frågor om hur myndigheter kan dra så vitt skilda slutsatser om vad som är barns bästa.

Migrationsverket anser att tvååringen ska skickas till Frankrike ensam för att där återförenas med sin mamma. Det menar man är för flickans bästa. Problemet är att ingen vet var mamman finns.

– Vi bedömer att ansträngningen att återförena mor och dotter görs bäst i deras hemland som är Frankrike, säger Magnus Rosenberg, rättslig expert på Migrationsverket.

Utvisningen av Haddile

Migrationsverkets uttalanden har väckt starka reaktioner.

– De vänder helt upp och ner på vad barnkonventionen säger, säger Sara Skoog, kurator på Rädda Barnen.

– Barn behöver trygga anknytningspersoner. Och barn som har traumatiserats, som har mist dem, de är ännu mer känsliga för brott i anknytningen, säger Marie Köhler, barnhälsoöverläkare Region Skåne.

Utvisningsbeslutet har överklagats och ligger nu hos Migrationsdomstolen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utvisningen av Haddile

Mer i ämnet