Naivister från hela Europa ställer ut i Landskrona

Uppdaterad
Publicerad

Festligt, folkligt och en smula bespottat av kultureliten. Så är läget för den svenska naivismen. Men nu ska det bli ändring på det hoppas den skånske naivisten Per-Olof Olsson.

Just nu pågår en stor internationell utställning med naivister från hela Europa i Landskrona konsthall. En av initiativtagarna är Per-Olof Olsson. Han är själv från Landskrona från början, även om han numera bor och verkar i Helsingborg. Han är väldigt stolt över utställningen som han hoppas ska hjälpa till att höja anseendet för naivismen i Sverige.

– Här har kultureliten ofta en lite nedlåtande inställning, säger han.

– I Europa är det annorlunda. Där får naivisterna ställa ut på de riktigt stora gallerierna.

Målar glädje

I konsthallen finns målningar och skulpturer från hela Europa. Med bland utställarna är till exempel Martine Clouet, som är ordförande för naivisternas internationella organisation, och Amalia Fernández de Córdoba som själv driver ett inflytelserikt galleri i Spanien.

De allra flesta naivister målar glädje. Varför är det så?

– Jag brukar säga att jag ska fråga Sigmund Freud när jag träffar honom, där uppe eller där nere, säger Per-Olof Olsson.

– Jag kan inte svara på det. Jag målar och så blir det så. Folk blir glada när de tittar och jag blir glad när tavlan blir glad.

Alla som visar sin konst i Landskrona just nu är äkta naivister, det vill säga de är självlärda. Per-Olof Olsson hoppas att utställningen ska hjälpa till att höja naivismens anseende i Sverige och han drömmer om att jobba vidare och skapa en internationell biennal för naivister.

Med tårtan som signum

Själv ställer han ut två målningar i konsthallen. Och båda har med det som blivit hans signum – tårtan.

– Jag är son av en konditorsläkt här från Landskrona, säger han.

– Jag har sprungit i många trappuppgångar och levererat kakor och tårtor när jag var liten påg. Det känns rätt att ha tårtan med. Den hör hemma i både glädje och sorg – mest i glädje.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.