”Närmare Jurassic Park kommer man inte”

Uppdaterad
Publicerad

Ett bortglömt fossil av en ormbunke ger geologer vid Lunds universitet gåshud. De tror att en flera hundra miljoner år gammal fossil skatt kan ligga gömd i den skånska myllan i lilla Korsaröd utanför Tjörnarp.

– Vi är övertygade om att det ligger ett Pompeji här under, säger Vivi Vajda, professor i geologi vid Lunds universitet, där hon står i slänten i Korsaröd.

För 180 miljoner år sedan var det fullt av vulkanisk aktivitet här. Lavaflödena slukade allt i sin väg, men eftersom lavan var så kalkrik bevarades växter och djur helt intakta.

Samlat damm

För 40 år sedan hittade Korsaröds egen hobbygeolog, Gustav Andersson, en fossil som han skickade in till Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. Men dåtidens forskare tog det hela med en nypa salt, och sedan dess har det legat och samlat damm.

Nu har Lundaforskarna tittat närmare på det, och det visar sig vara en 180 miljoner år gammal, nästan helt intakt fossil av en ormbunke.

Börjar i sommar

Dagens geologer tror sig nu kunna hitta större fynd här under marken, från forntidens stora djur.

– Hittills har inte ett enda komplett dinosaurieskelett hittats i Sverige, bara benbitar, tänder och fotspår. Jag tror att vi kan hitta ett skelett här. Närmare Jurassic Park än det här kommer man inte, säger Vivi Vajda.

Forskningsresultaten publiceras nu i tidskriften Science, och i sommar ska Skånes eget förmodade Pompeji börja grävas ut.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.