Närpolischefen: ”Jag är djupt bekymrad”

Uppdaterad
Publicerad

Fler kan ha åkt till IS enligt polisen som har fått uppgifter om att radikala grupper försöker rekrytera i Lund.

– Jag är djupt bekymrad över att två av våra Lundaungdomar kanske befinner sig i den här situationen, säger Jörgen Nilsson, närpolischef i Lund.

Polisen i Lund har inte haft någon egen kontakt med ungdomarna, utan har fått uppgifter från anhöriga om att de har lämnat Sverige för att ta sig till ett område som kontrolleras av IS.

I nuläget kan polisen i Lund inte göra så mycket. Att ansluta sig till grupper som IS är idag inte något olagligt.

– Det är ju inget brott att åka till området. Vi kan göra massa administrativa åtgärder som att efterlysa dem som försvunna. Men det är inget brott så någon förundersökning startar vi inte. Däremot kan handlingar i utlandet vara straffbara i Sverige och då är det ett helt annat läge, säger Jörgen Nilsson.

”Finns information om andra”

Polisen har fått information om att fler än 17-åringen och 21-åringen kan ha rest till konfliktområdet i Irak och Syrien för att strida för IS. Men polisen vill idag tona ner sådana uppgifter.

– Det pratas mycket i ungdomskretsar. Men jag kan inte säga vad sanningshalten är. Det finns information om andra. Men det vi vet, och det är det vi måste förhålla oss till, så är det de här två.

Polisen har också fått information om att det skulle finnas platser i Lund där radikala grupper försöker rekrytera unga personer. Men polisen efterlyser nu mer information.

– Är det någon som känner till sådana här platser så vill vi att de kontaktar oss, socialförvaltningen eller en annan myndighet. För då är det viktigt att vi som har andra argument finns på den arenan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.