Foto: SVT

Nätprostitution ett problem för polisen

Uppdaterad
Publicerad

Sydnytt har i en serie granskat nätprostitutionen bland unga i Skåne. Och i hela Skåne finns det bara en enda verksamhet som riktar sig till personer som vill ha hjälp att sluta sälja sex. Och de efterlyser mer kontinuitet hos polisens arbete mot prostitution.

I en anonym byggnad på Norra Grängesbergsgatan i Malmö finns Skånes enda socialtjänst inriktat till personer som säljer och köper sex. Men även om väldigt få under 18 söker hjälp hos teamet, så vittnar de om att många börjar sälja sex redan som 12-13-åringar.

– Men de kvinnor, eftersom jag jobbar mest med kvinnor, de säger att de flesta kunderna är sjysta. Men jag tror inte att jag har träffat på någon som inte råkat ut för något våld. Det kan vara rån, våldtäkt, avkastade från bilen och misshandel, berättar Karin Pramberg på socialtjänsten FAST (försäljning av sexuella tjänster) i Malmö.

Ettårigt projekt startas

Ingenstans i Skåne jobbar polisen exklusivt med prostitution. Malmöpolisen hade en prostitutionsgrupp för några år sedan men den lades ner. Och nu ska man starta ett ettårigt projekt där man ska jobba både med gatu- och nätprostitution. Men hur man ska fånga unga på nätet är ännu lite vagt.

Kommer ni ha en speciell riktad insats mot unga?

– De kommer ju att ingå i satsningen, vi kommer givetvis ta hand om dem på det sättet vi gör i alla fallen. Men inte någon särskild inriktning på unga under 18, säger samordnaren för projektet, Karl-Magnus Hansson vid polisen i Malmö.

Men Jonas Trolle på länskriminalen i Stockholm menar att man inte borde låta sexköp av barn få pågå.

– Jag ska inte säga vad Skånepolisen ska göra, men jag tror att om det finns jordmån för det så bör man åtminstonde prioritera det här med barn. Vi kan ju se i Stockholm att det har effekt och att det faktiskt finns barn att hitta, säger han.

Efterlyser kontinuitet

Även på socialtjänsten efterlyser man en ständig polisverksamhet mot barnsexhandel.

– Jag tänker att det hade varit bra med en kontinuitet, att man alltid jobbar med det här. Och nu när det har flyttats till nätet borde man också finnas på den arenan, där behovet finns, säger Sanna Rasmussen på FAST.

Malmöpolisens projekt kommer att pågå i ett år och sedan utvärderas.

Ni har fått kritik tidigare om att det är fritt fram att köpa sex i Malmö. Vad säger du om den kritiken?

– Det är svårt att arbeta mot detta, och det är svårt med internethandeln. Men jag tror ändå att vi kommer att öka antalet lagförda här med den här satsningen 2014. Det är min förhoppning, säger Karl-Magnus Hansson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.