Nekad akutundersökning- hade njurbäckeninfektion

Uppdaterad
Publicerad

Först vid det andra besöket på fyra dagar gick akuten på Skånes universitetssjukhus i Malmö motvilligt med på att undersöka en man i 40-års åldern.

Mannen hade då njurbäckeninfektion. Nu kritiseras sjuksköterskan av IVO.

Mannen som bara har en fungerande njure och har opererats flera gånger, kom första gången in till akuten den 8 mars med urinvägsinfektion och han misstänkte själv njurbäckeninflammation.

Sjuksköterskan skickade mannen vidare till vårdcentralen där han fick antibiotika och en återbesökstid fyra dagar senare.

Vid återbesöket hade mannens tillstånd försämrats, sänkan var hög och patienten tog sig åter till akuten.

Men även denna gång tyckte den tjänstgörande sjuksköterskan att det räckte med vård inom primärvården.

Efter påtryckningar fick mannen tillslut en läkarundersökning som visade att han hade en allvarlig njurbäckeninfektion med påverkan på njurfunktionen.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kritiserar nu den sjuksköterska som vid det första besöket skickade mannen till vårdcentral för bristfällig dokumentation av sin bedömning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.