Operation Alfred har pågått sedan den 3 januari. Efter tre kvartal presenterade polisen en ny utvärdering av resultatet.

Operation Alfred utvärderad

Uppdaterad
Publicerad

Den särskilda polisinsatsen i Malmö, Operation Alfred, har pågått sedan den början av januari. Efter tre kvartal har verksamheten återigen utvärderats. Och resultat har det blivit, enligt polisen själva.

Fler poliser har synts på stan. Specialistkompetens på mordutredningar har flyttats till Malmö. Och hela den skånska polismyndigheten har omfördelat resurser för att komma till rätta med den särskilda problematik som tillskrivits Malmö.

Under en pressträff på måndagsförmiddagen presenterade polisen hur arbetet med att återskapa ett lugnt och tryggt Malmö har föflutit det senaste kvartalet.

I operationens insatsdel, som sysslar med att störa den organiserade brottsligheten, har det gjorts 260 husrannsakningar. Det som tagits i beslag är 52 vapen, cirka 1 500 patroner, nio kilo narkotika, samt pepparsprejer, elpistoler och spelautomater.

Ett hundratal personer har lagförts sedan operationen startade. Framgångarna har dock haft sitt pris.

– Det har kostat minst 30 miljoner kronor hittills, säger Stefan Sintéus, chef för länskriminalen i Skåne.

Trygghetsskapande arbete

En annan del av operationen är trygghetsarbetet. Det är som ett led av detta betydligt fler poliser än vanligt synts i vimlet på Malmös gator och torg.

Även detta är något som gett tydliga resultat, säger polisen.

– När man pratar med allmänheten märker vi att vårt arbete uppskattas, säger  Stefan Sintéus, chef för länskriminalen i Skåne.

Som ett exempel nämns området runt Professorsgatan, där det enligt polisen nu blivit ”hur lugnt som helst. Det var på just denna gata ett av de mord som föranledde specialinsatsen inträffade.

Ekonomisk brottslighet

Parallellt med operation Alfred pågår även operationen Selma, där polisen samarbetar med andra myndigheter för att komma åt organiserad och ofta ekonomiskt inriktad brottslighet.

Inom den ramen ägnas speciell uppmärksamhet åt verksamheten med så kallade bluffakturor. En brottslighet som enligt polisen har stor omfattning i Skåne.

Operation Alfred

Pågår sedan den 3 januari, och som startade efter en serie dödliga skottdåd i Malmö på kort tid. Av de tio mordutredningar som ingår i operationen har hittills två lett till åtal och rättegång.Alfred handlar även om riktade insatser mot den organiserade brottsligheten och ett trygghetsskapande arbete ute på gator och torg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.