Vaccination mot hepatit B erbjuds alla barn i SKåne. Foto: SVT

Ny vaccination av barn

Publicerad

Det rödgröna styret i Region Skåne vill att alla barn erbjudas vaccin mot hepatit B i det allmänna vaccinationsprogrammet, uppger Radio Malmöhus.

– Idag ör det 16 landsting som har det här i någon form och vi vet att hepatit B är en form som sprids hos barn, säger Anders Åkesson (MP), ordförande i beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård till Radio Malmöhus.

Redan idag vaccineras 30 procent av barnen i Sverige om de tillhör en riskgrupp. PÅ måndag ska regionpolitikerna ta ställing till förslaget att alla barn i Skåne ska erbjudas vaccination mot hepatit B f o m maj.

Hepatit B

Hepatit B-virus orsakar en inflammation i levern. Många märker inte av infektionen, men somliga kan besväras av trötthet och dålig matlust under veckor till månader. Andra kan få en kraftig leverinflammation och blir då gula i huden. Dessa kan behöva sjukhusvård.

Infektionen läker vanligen utan att ge några bestående men, men cirka 5 procent av alla vuxna utvecklar en kronisk leverinflammation. I regel är de också fortsatt smittsamma.

Källa: folhalsomyndigheten.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.