Nya ansikten varje dag

Uppdaterad
Publicerad

En genomsnittlig hemtjänsttagare i landet får räkna med att ta emot en ny människa varje dag i sitt hem.

Det visar en enkät som socialstyrelsen gjort och den visar också att Lund, Skurup och Höör tillhör de kommuner som är sämst i landet när det gäller kontinuitet i hemtjänsten.

Varje dag får Annagreta Josefsson i Höör två besök av hemtjänstpersonal som huvudsakligen hjälper henne med sina mediciner. Men snart sagt varje dag är det något nytt ansikte att bekanta sig med.

Fokus sjuk- och äldrevård – #dinröst

Hon betonar att hon är mycket nöjd med hemtjänsten och med alla de som kommer till henne. Och alla dessa har hon noggrant antecknat på en lista som hon visar upp..

-Det är 25 stycken som besökt mig fram till den 25:te januari.

En sådan lista gjorde hon också under december och så har hon gjort de senaste åren. Det handlar om ett tretiotal nya varje månad. Men hon är inte lika kritisk som andra hemtjänsttagare kan vara.

-De blir irriterade över att inte lära känna personalen.

Undersköterskan Pia Persson som är på besök för att bland annat ta blodtryck och ge medicin,  håller med om detta men menar att även personalen vill ha färre att besöka.

I en enkät från socialstyrelsen tillfrågades landets kommuner om hur många olika det är under en tvåveckorsperiod. Denna visade att siffran ökat från 13 vårdare år 2011 till 14 år 2013.

Enkäten besvarades inte av exempelvis Malmö  och Helsingborg. Men Annagreta Josefssons kommun Höör gjorde det trots att de tillsammans med Skurup hamnar mycket lågt, på 162:dra plats av de 178 som svarat. Dessa kommuner har ett snitt på 19 olika besökare.

-Det är inget vi är stolta över men vi jobbar för att förändra detta, säger enhetschefen på Höörs hemtjänst Inga Kehlmeier.

Av schematekniska skäl är det oundvikligt att det är många som delar på hemtjänstuppgifterna men på flera håll i landet har man lyckats få ner antalet till åtta. Och nu vill Höör halvera sin siffra för att komma till 6-8 olika besökare.

-På det sättet får vi alltså större kontinuitet, säger Inga Kehlmeier

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus sjuk- och äldrevård – #dinröst

Mer i ämnet