Lokala medier tar vid

Uppdaterad
Publicerad

Den växande medieskuggan i nordvästra Skåne har fått sin motreaktion. I både Perstorp och Bjuv har en ny typ av lokala medier sett dagens ljus.

I båda fallen är det invånare på orten som själva tagit sig an nyhetsbevakning via nätet, sedan Helsingborgs Dagblad lagt ner sina lokalredaktioner.

I Perstorp finns nystartade Perstorps-Allehanda.se och i Bjuv var Marianne Rönnberg Galmor igång med sin sajt Bjuvsnytt.se redan innan HD i höstas tog beslutet att lämna in.

Det betyder nu inte att hon jublar över Bjuvsnytts plötsliga nyhetsmonopol.

– Visst har det gett min sida en flygande start, men jag tycker ändå det är allvarligt när stora tidningar inte längre klarar av sin uppgift att bevaka, säger Marianne.

Hon är själv hemvändande Bjuvsbo efter en lång journalistkarriär i Stockholm. Och hon verkar trivas bra med de minst sagt tvära kasten som ensamredaktör, ett jobb som inrymmer allt från att plåta ortens eldsjälar och föreningsliv till att rapportera tunga politiska nyheter.

– Det är med glädje jag tar mig an att berätta om allt spännande som faktiskt händer här. Och jag möter en oerhörd uppskattning från läsare och andra bjuvsbor, säger hon.

En av Bjuvsnytts stora nyheter i höst var den så kallade Sibyllaaffären, om kommunledningens försök att vräka ett populärt gatukök. Skriverierna utlöste en storm av protester och namninsamlingar bland läsarna och ledde till att gatuköket fick bli kvar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.