Nytt boende för traffickingoffer

Uppdaterad
Publicerad

Idag placeras traffickingoffer på boenden som inte är avsedda för deras behov. Men ett nytt boende, Noomi, är på gång att starta och förhoppningarna på vad det kan bidra till är stora.

– Vi har tagit på oss ett ansvar att ge de utsatta ett fullgott stöd, men tyvärr är det lite haltande idag. Vi är dels beroende av att personerna får ett tidsbegränsat uppehållstillstånd som man får om man funderar på eller kan tänka sig att delta i en brottsutredning. Men det är inte aktuellt för många av de vi möter och det gör att många försvinner, säger Lisa Green.

När personer som utsatts för människohandel upptäcks placeras de på lite olika ställen. Ibland på en flyktingförläggning, ibland på boenden avsedda för helt andra målgrupper som missbrukare eller på hotell.

– Vi kan se att dessa boenden inte är lämpliga för den här målgruppen. Men vi har tyvärr inte många alternativ, säger Lisa Green.

– Vi är helt beroende i dagsläget av ett boende avsett för den här målgruppen för att kunna tillgodose deras rättigheter.

Nytt boende öppnar inom kort

Ett nytt skyddat boende är på gång inom Malmö stad. Noomi  ska börja med tre platser för människohandelsoffer där hela verksamheten ska vara helt inriktad på deras behov.

Och en placering på Noomi tror Lisa Green även kan hjälpa till i en rättsprocess.

– Att få möjligheten att landa i lugn och ro på ett boende där man känner sig trygg ger också tid att tänka efter och få förtydligat vilka rättigheter man har om man ställer upp i en rättsprocess.

I de allra flesta fall har personer som utsatts för människohandel bristande förtroende för myndigheter, vilket påverkar en eventuell brottsuttredning. Att ge personerna tid i en trygg miljö kan vara positivt i det hänseendet, menar Lisa Green.

– Att så få fall leder till en brottsutredning beror många gånger på att vi inte har den tiden på oss att informera om vilka rättigheter den brottsutsatte har. Det tror jag kommer bli möjligt när vi har boendet.

Människohandel

En person som varit offer för människohandel och är medborgare i annat land kan beviljas ett tillfälligt uppehållstillstånd, om det behövs för att kunna genomföra en förundersökning eller förhandling i domstol.  Personen får då rättighet till både sjukvård och socialtjänst, bland annat.

Uppehållstillståndet gäller i sex månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.