Nytt morderkännande från Mangs

Uppdaterad
Publicerad

Seriemördaren Peter Mangs erkänner nu det första mordet som han utförde, det på en 65-årig man på Gånglåtsvägen i Malmö.

Från fängelset i Härnösand bekräftar han också sina rasistiska motiv.

Det är i en intervju i Sydsvenskan som Peter Mangs berättar om hur kan kom sent till platsen, och att ingen var hemma i lägenheten där han först ringde på. Folk hade hunnit till jobbet, och därför blev den 65-årige pensionären hans offer.

Han beskriver också planen på att ringa dit ett pizzabud som han skulle skjuta i pannan, men den planen rann ut i sanden.

Ville ”skapa revolution”

Mordet ägde rum på åttonde våningen, och det var ingen slump, enligt Mangs. Lägenheten skulle han använda som en bas för att sedan ta sig ner genom huset, våning för våning, och med ryggen fri ”peppra allihop”, som han säger till Sydsvenskan.

Rasistiska motiv

I intervjun förklarar han att de i området där han rekat hade ”mellanösternnamn”, och bekräftar för reportern att det var avgörande. Enligt Sydsvenskan bekräftar han därefter de rasistiska motiv som domstolarna slagit fast, men som han tidigare slagit ifrån sig.

Enligt Mangs själv var tanken att skapa revolution.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.