Foto: Metro arkitekter och Lunds kommun

Nytt hopp för spårvägen i Lund

Uppdaterad
Publicerad

En inställt vägprojekt i Käglinge innebär nu förnyat hopp för spårvägssatsningen i Lund.

Regionala utvecklingsnämnden föreslår att 100 miljoner kronor tas från ett planerat vägprojekt i Käglinge och flyttas till kollektivtrafiksatsningar. Pengarna ingår i den regionala transportinfrastrukturplanen, som från början är statliga pengar. Ett glädjande besked för S-styret i Lund.

– Det är det verkligen! Vi har skrivit till regionen och föreslagit att man prioriterar satsningar på kollektivtrafik och det precis det man gjort, säger Anders Almgren (S), kommunalråd i Lund.

Besked i vår

Förslaget är ännu inte klubbat utan ska skickas på remiss och ett slutligt beslut väntas i regionfullmäktige i vår. Lund har tänkt stå för halva kostnaden för satsningen, 360 miljoner. Resten är tänkt att komma från staten.

– Det här stärker våran ställning gentemot regeringen i de fortsatta förhandlingarna. Vi märker redan att tongångarna är mer positiva i den nya regeringen, säger Anders Almgren (S).

Ordförande i Regionala utvecklingsnämnden är Mätta Ivarsson (MP). Hon är dessutom sambo med Anders Almgren (S), men att det ska ha påverkat regionens beslut förnekar han.

– Nej, absolut inte. Den här satsningen påbörjades långt innan vi fick de roller vi har idag, säger han.

Utredning väntas

Efter valet i höstas svängde de borgerliga partierna och kom överens med partiet Förnyalund om att spårvägssatsningen skulle utredas igen. Ännu har inget sådant förslag kommit till fullmäktige.

– Vi tycker inte att det behövs ytterligare en utredning, men den kommer givetvis att genomföras om det finns en majoritet för den, säger Anders Almgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.