Nytt larmnummer för störda danskar

Uppdaterad
Publicerad

Köpenhamns kommun har inrättat en särskild telefonlinje för att garantera nattron för invånare i centrum.

De som har stadens nattliv in på knuten ska kunna ringa när det blir för mycket oljud. Då rycker väktare ut för att dämpa stöket.

Flera av de som bor i centrala Köpenhamn beskriver att kvarteret genomgår en förvandling när mörkret sänker sig

– Det är ett lugn kvarter dagtid och så skiftar det plötsligt och blir det vildaste kvarteret i staden, säger Jan Janssen.

Då väller nämligen kroggästerna in till kvarteret och festa på gatorna.

– Nu har vi haft en stor debatt om Metron och störningarna från den, men det är ju tillfälligt. Det här stöket slutar aldrig. Det blir värre och värre, säger Morten Vesely som bor granne med en nattklubb.

Men nu tar Köpenhamns kommun upp kampen med stöket på gatorna. Man har inrättat en klagomåls-telefon som grannar kan ringa till när det blir för stökigt i kvarteret.

– Det är en av flera åtgärder för att förebygga oroligheter i centrum, säger Nils Tørslev på Köpenhamns teknik- och miljöförvaltning.

Varje vecka måndag till torsdag kan boende i centrum ringa stök-telefonen dygnet runt. De kan anmäla oljud från till exempel ett café vilket kan resultera i ett vakt-team skickas till platsen för att se om ljudnivån överskrider gränsvärderna.

Och det är en bra idé tycker café och restaurangägarnas branschorganisation

– Så fort det är något elände är det vi som får skulden. Nu kan vi få det bevisat att det inte är vårt fel, för det tror jag inte att det är, säger Kirsten Hauge som företräder Danmarks restauranger och caféer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.