Nytt vargangrepp i norra Skåne

Uppdaterad
Publicerad

I morse revs ytterligare fyra får av varg i norra Skåne. Sannolikt handlar det om samma varg som vid ett flertal tillfällen den senaste tiden rivit får i trakten.

–  Det är tydligt att det rör sig om en varg som ställer till med stor skada. Vi har sedan tidigare ett beslut om skyddsjakt i ett område i norra Skåne, säger Nils Carlsson, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen Skåne.

Varg har sedan 1 augusti vid nio tillfällen rivit får i gränstrakterna mellan Skåne och Kronoberg.

– Vi har nu skyddsjägare på plats som kommer att genomföra en tryckjakt under dagen. Det är viktigt att jägarna kan arbeta ostört i området, säger Nils Carlsson, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen Skåne.

Direkt efter angreppet har jägarna en begränsad tid på sig att hitta vargen lite enklare.

– Då en varg gjort ett angrepp äter den väldigt mycket vid ett tillfälle, upp till sju kilo vid ett tillfälle, och då vet man av erfarenhet att de inte går så långt. Och då har man ju en chans att gå ut med jägare och försöka trycka ut den, säger Nils Carlsson, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen Skåne..

Senast i fredags revs två får inom skyddsjaktområdet. Till Sydnytt säger Nils Carlsson efter dagens jakt:

– Det går lite trögt, vi är ju inne på femte veckan, säger han.

Försöket att ta vargen i dag föll inte så väl ut.

– De har varit på plats runt angreppet och försökt göra en tryckjakt. Det har man försökt med i dag, men det lyckades inte, säger han.

Men försöken fortsätter.

– En varg som börjat specialisera sig på får är lämplig att ta bort – det blir inte bra för någon, säger Nils Carlsson, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen Skåne, till Sydnytt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.