Omfattande prövning av nya skolägare

Publicerad

När JB-koncernen säljer sina friskolor, kommer måste de nya ägarna gå igenom en lika omfattande prövning som vanligt innan de får tillstånd att driva skola.

– Vi måste vara säkra på att vi tar rätt beslut så att det inte blir en ny nedläggning, säger Andreas Spång, enhetschef vid Skolinspektionen.

Även om JB-koncernen har tillstånd för att driva skola i dag, krävs en ny tillståndsprövning innan den nya ägaren får ta över.

Av de JB-skolor i Skåne och Blekinge som säljs vidare, är det bara skolan i Lund som hittills sökt tillstånd hos Skolinspektionen.

– Lunds ansökan kom in under fredagen. Det jag kan säga är att vi prioriterar den här frågan. Däremot kommer vi att göra en lika grundlig utredning som vanligt, säger Andras Spång.

Komplett underlag

För att vara säkra på att tillståndsprövningen ska gå så fort som möjligt, bör skolorna vara noga med att skicka in alla uppgifter som Skolinspektionen begär.

En av de saker Skolinspektionen granskar är hur många elever som vill gå kvar i den nya verksamheten.

– Elevunderlaget har minskat de senaste tre åren och minskningen beräknas fortsätta till 2016. Det gäller för skolorna att visa för oss att de har en plan för hur de ska hantera elevminskningen, säger Andreas Spång.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.