Omval i Båstad

Uppdaterad
Publicerad

Det blir omval till kommunfullmäktige i Båstad. Det har Valprövningsnämnden beslutat i dag.

När länsstyrelsen gjorde sin sluträkning efter höstens val fick Sverigedemokraterna 27 fler röster i ett av kommunens valdistrikt än vad som räknades ihop på valnatten. Hur resultatet ska tolkas har sedan dess varit ett mysterium.

Avvikelserna har gjort att länsstyrelsen haft ett annat underlag vid den slutliga rösträkningen än vad röstmottagarna i vallokalen hade. I det underlag som länsstyrelsen fick så låg det valsedlar som aldrig hade varit i valurnorna.

I sitt beslut skriver nämnden att de avvikelser från föreskriven ordning som förekommit ”med fog kan antas ha inverkat på valutgången”.

”Som Valmyndigheten påpekat saknas det möjlighet att ta bort dessa valsedlar och genomföra en ny sammanräkning eftersom det inte går att fastställa vilka valsedlar som kan ha lagts till valmaterialet efter det att valurnan tömts”, skriver Valprövningsnämnden.

Det går alltså inte att rätta till det fel som varit genom att länsstyrelsen gör en ny räkning av rösterna.

”Inte heller kan rättelse ske genom någon mindre ingripande åtgärd än omval”, konstaterar man.

Eftersom det bara finns en enda valkrets i Båstad vid valet till kommunfullmäktige beslutar nämnden att omvalet ska omfatta hela Båstads kommun.

Slutligen beslutar nämnden: ”Valprövningsnämnden upphäver valet till kommunfullmäktige i Båstads kommun och förordnar att ett omval ska ske i kommunen.”

Socialdemokraterna i kommunen överklagade länsstyrelsens sammanräkning av rösterna eftersom man tyckte det var märkligt att det skilde på 28 röster mellan den preliminära och den slutliga rösträkningen i ett enda valdistrikt, Båstad Västra.

”Det slutliga valresultatet medförde att Socialdemokraterna förlorade ett mandat med en rösts marginal”, står det i beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.