Operahus görs tillgängligt med broar

Uppdaterad
Publicerad

Operan i Köpenhamn dras med vikande publiksiffror. Men nu ska tre nya broar göra den mer lättillgänglig.

Operan på Dockön i Köpenhamn fyller tio år. Den har fått stort beröm för sin skönhet och akustik. Det sparades inte på något när skeppsredaren Maersk McKinney Möller gav operan till det danska folket 2005. Interiören är minst sagt luxuös.

Nästan en halv miljon människor besökte operan det första året. Idag ligger siffran på 240 000, och  är fallande. Det är många som menar att man inte utnyttjar byggnadens fulla potential.

– Det är en opera i världsklass. Man ser det när man betraktar det utifrån och in, och det är den också när man väl kommer in. Och om man frågar konstnärerna säger de att det akustiskt har blivit väldigt bra, säger Stine Bosse, styrelseordförande för det Konglige Teater.

Tre broar binder samman staden

Operan ligger i en gyllene axel med utsikt mot Amalienborg och Marmorkyrkan. Men genom de tio åren har det något öde läget på Holmen diskuterats. Det är besvärligt att ta sig dit. Men nu händer det saker. Tre nya broar ska förbinda Dockön med staden. De två kanalbroarna på Holmen är redan öppna för cyklister och fotgängare, och i mars öppnar bron över hamninloppet.

– Vi hoppas mycket på det. Men vi ska också ändra lite i vårt utbud, så folk kan komma på lite olika tider, precis som för Skådespelarhuset och det Konglige Teater, säger Stine Bosse.

Nu finns i alla fall förutsättningarna. För tio år sen visste få besökare vad som egentligen väntade dem. Idag är operan en naturlig del av den danska huvudstaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.