Foto: Fredrik Persson/TT

Operasångare attackerad i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Operatenoren Rickard Söderberg blev sent på fredagskvällen utsatt för en attack efter en repetition i Malmö.

– Man blir ledsen och man blir skärrad, säger Rickard Söderberg till P4 Malmöhus.

Det rapporterar P4 Malmöhus.

Två okända gärningsmän gick till attack med stenar och ägg bara ett hundratal meter från platsen där Rickard Söderberg, som är öppet homosexuell, tidigare blivit misshandlad för knappt fyra år sedan.

Det var när Rickard Söderberg cyklade hem på fredagskvällen efter en repetition på Malmöoperan, som två personer plötsligt började kasta stenar och ägg mot honom.

– Precis utanför operan så står det en bil och väntar. När jag cyklar förbi så märkte jag att det kom sten och ägg. De träffade tack och lov ganska kasst, säger Rickard Söderberg till P4 Malmöhus.

Utsatt för många hatkommentarer

Enligt Söderberg får han många kommentarer med hat på sina sidor på sociala medier och sin hemsida varje dag. Fredagens attack med stenar och ägg skedde på samma gata där Rickard Söderberg blev misshandlad 2010.

– Man blir ledsen och man blir skärrad. För några år sedan blev jag nerslagen, men jag tror inte att det finns ett samband alls, mer än rent känslomässigt för mig. Jag har ingen aning om varför eller någonting. Det är bara den här känslan av att det är så förnedrande att komma hem och behöva tvätta av gamla ägg från sina kläder. Det är ett samhällsklimat som jag inte tycker är ok, säger Rickard Söderberg.

FAKTA Rickard Söderberg

John Rickard Söderberg är född 1975 i Halland.

Söderberg är ursprungligen pianist med utbildning från bland annat Muiskhögskolan i Göteborg och inledde sin sångkarriär efter att han börjat på Operaakademiet på Det Kongelige Teater i köpenhamn.

Redan innan studierna avslutats hade han debuterat på större scener i Danmark, Sverige och Tyskland. Därefter har han fortsatt att sjunga på både mindre och större operahusrunt om i världen.

Söderberg är framför allt känd som tolkare av barockmusik, Mozart och Wagner, i roller som Idomeneo, don Ottavio, Lurcanio,Oronte och Loge. Tidigare har han dessutom sjungit roller som Greve Almaviva, LenskijRodolfo och don José.

Malmö Opera har Rickard Söderberg bland annat gjort Idomeneo tillsammans med Malena Ernman. Under första halvåret av 2013 medverkade Söderberg bland annat i Trollflöjten samt Nordenpremiären av Lear  på Malmö Opera.

På Grammisgalan 2013 gjorde han ett uppmärksammat framträdande i barockklänning där han sjöng ur Carmen.

Hösten 2013 ledde han TeamRickard från Halmstad i Körslaget i TV4. Där hade han varje vecka ett tema om kärlek, med HBTkärlek och regnbågsflaggan i fokus. Han slutade på bronsplats i tävlingen.

Rickard Söderberg är även känd för sitt arbete med HBT-frågor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.