Operation Olivia föddes efter skottlossningar

Publicerad

Polisen var beredd på gårdagens granatattentat i centrala Malmö. Och det här beror på den nya lokala satsningen operation Olivia som är vassare än den stora nationella satsningen i operation Alfred säger man idag på Malmöpolisen.

Det var efter ett hundratal skottlossningar i Malmö som polisen skapade Operation Olivia. Tidigare hade polisen nationellt Operation Alfred, men i Malmö ville man ha en lokal satsning.

Operation Olivia står på tre pelare. En av dem är trygghetsskapande, där polisens syfte är att störa brottslighet.

En annan del består av en insatsstyrka. Och den tredje pelaren består av en förstärkt underrättelseverksamhet. Och det var via den som polisen kunde förutse att bilsprängningen på Rosengård natten till måndag skulle följas av fler dåd. På onsdagen hittades handgranater på Adelsgatan i centrala Malmö.

– Just en handgranat var en överraskning. Det är ett väldigt grovt sätt och kan slå blint. Men vi befarande att en fortsättning skulle komma, säger Mats Karlsson, operativ chef för Malmöpolisen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.