Bakgrund: Krisen i Hanöbukten

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen startade ett öppet möte där krisen i Hanöbukten diskuteras. Det är Havs- och vattenmyndigheten som bjuder in allmänheten till Marint centrum i Simrishamn.

För ett år sedan slog länsstyrelsen i Skåne larm om att den kustnära fisken försvunnit, ökade sårskador på fisk, brunt illaluktande vatten och döda fåglar. Då fick Havs- och vattenmyndigheten i uppdrag av regeringen att utreda frågan.

– Vi har under utredningen kunnat konstatera flera saker, bland annat att det finns tecken på allvarlig näringsbrist i Hanöbukten men även i hela södra Östersjön. Näringen verkar helt enkelt inte räcka till för att torsken ska kunna växa till sig, säger Mats Svensson, chef för enheten för forskning och miljömål på Havs- och vattenmyndigheten.

Fiskdöden i Hanöbukten

Stora förändringar bakom

I höst ska rapporten vara färdig, men redan i somras var en delrapport färdig. Då kunde man utesluta enstaka miljögifter eller utsläpp. I stället är det långsamma, stora förändringar av ekosystemen som tycks ligga bakom. Förändringarna i södra Östersjön kan delvis förklaras av den stress som ekosystemen varit utsatta för i flera decennier i form av övergödning, men också klimatförändringarna som fått nya arter att vandra in i Östersjön sedan 10-15 år tillbaka.

– Problemet är betydligt större än vad vi trodde med förändringar i hela ekosystemen. Som vi ser det kommer det att krävas många åtgärder och tålamod för att komma tillrätta med situationen. Det finns inga snabba, enkla lösningar. Vi hoppas nu få en diskussion på mötet om vad som krävs och hur vi kan genomföra det, säger Mats Svensson, chef för enheten för forskning och miljömål.

Under utredningen har också kontakter tagits med myndigheter i Danmark, Polen och Tyskland.

Ett digert material

I slutrapporten ska myndigheten presentera en plan för hur situationen ska förbättras. Innan rapporten överlämnas hålls nu mötet i Simrishamn för att berätta om utredningen och diskutera möjliga åtgärder med lokalbefolkningen.

Och det är ett digert material som legat till grund för utredningen.

 – Vi har bland annat utgått från tidigare undersökningar av länsstyrelsen, våra egna möten med bland andra forskare, kommuner, yrkesfiskare, sportfiskare, företagare och allmänheten. Vi har också tittat på statistik över vindar i Hanöbukten, provfiske, sälar, mätningar av exempelvis järn i vattnet och andra utsläpp, säger Mats Svensson i ett pressmeddelande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fiskdöden i Hanöbukten

Mer i ämnet