Oppfinnarjocke snarkade in

Uppdaterad
Publicerad

Svenska företag var bättre på att komma på nytt på 70-talet än på 2000-talet. Det nya var dessutom nyare.

En avhandling från Ekonomihögskolan vid Lunds universitet visar att innovationer i svenska företag var fler under det sena 70-talet och tidiga 80-talet än under 00-talet.

Nytänkandet spirade i Sverige trots krisåren under 1970- och -80-talet.

– Att ekonomisk stagnation kan gå hand i hand med febril innovationsaktivitet, inte minst i småföretag, visar att kriser inte är alltigenom negativa utan har en viktig roll att spela i förnyelsen av ekonomin, säger Karolin Sjöö, nydisputerad doktor i ekonomisk historia i ett pressmeddelande från universitetet.

Till sin hjälp har hon haft en ny databas som består av nästan 4000 registrerade innovationer. I sin forskning kan hon se att innovationerna under 1970- och -80-talet var mer nyskapande jämfört med 90- och 00-talet. Svenska tillverkningsföretag lanserade fler innovationer per investerad krona och de kom med produkter som var helt nya på världsmarknaden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.