Lina Hultqvist, ordförande i Sveriges Elevråd.

”Öppna inte skolan för snabbt”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges Elevråd varnar för att öppna Värner Rydénskolan för snabbt. Organisationen kräver även att eleverna måste få vara med i arbetet för att lösa problemen.

– Det är väldigt oroande att en sådan här sak kan hända, säger Lina Hultqvist, ordförande i Sveriges elevråd, landets största organisation som samlar elever för högstadiet.

Och nu när den största frågan verkar vara hur pass snabbt skolan åter igen kan öppnas vill hon höja ett varningens finger.

Situationen på Värner Rydénskolan

– Det är inte okej att öppna igen för snabbt. De strukturella problem som uppenbarligen finns på skolan måste lösas först.

Hennes organisation trycker också hårt på vikten av att låta eleverna vara med i det arbete som nu väntar.

– Elevernas skyddsombud måste få vara med i processen. Det här handlar inte bara om lärarnas säkerhet, utan också elevernas, säger Lina Hultqvist.

Men är det inte bra om eleverna så fort som möjligt får komma tillbaka till sin skola?

– Det är klart att de måste garanteras sin utbildning, men inte utan att de här problemen först åtgärdas. Och fram tills dess förutsätter vi att elverna får möjlighet att samlas på annat sätt, säger Lina Hultqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Situationen på Värner Rydénskolan

Mer i ämnet