Demonstranter i Malmö Foto: Scanpix

Över 1.000 visslade ut SDL-möte

Uppdaterad
Publicerad

Drygt tusen motdemonstranter samlades på Stortorget i Malmö för att protestera mot den islamfientliga organisationen SDL:s manifestation på lördagseftermiddagen.

Över 1000 motdemonstranter mötte den anti-muslimska organisationen Swedish Defence League, SDL, som hade fått tillstånd till en manifestation på Stortorget i Malmö på lördagseftermiddagen.

Motdemonstranterna samlades redan vid 13-tiden efter att ha tågat från Möllevångstorget till Stortorget. När ett 20-tal medlemmar ur SDL dök upp vid 14-tiden, möttes de av högljudda burop och visslingar.

– De försöker hålla tal, men blir helt överröstade av motdemonstranterna, berättade Ylva Esping, SVTs reporter på plats.

SDL och motdemonstranterna hölls åtskilda med dubbla rader kravallstaket och ett 50-tal poliser.

Konfrontationer

Det blev ganska omgående konfrontaioner mellan polisen och motdemonstranterna när de samlades vid torget kl 13. Demonstranterna bar svarta och röda fanor och kastade flaskor, bengaliska eldar och smällare mot polisen.

– Det var en ganska spänd stämning, berättar polisens talesperson, Ewa-Gun Westford.

Två personer greps misstänkta för att ha förberett allmänfarlig ödeläggelse, 5 personer omhändertogs enligt polislagens paragraf 13 och två personer misstänks för skadegörelse.

Sannolikt kommer ytterligare anmälningar att upprättas när alla uppgifter om dagens insats har sammanställts, uppger polisen.

Vid 14.45 började demonstartionerna lösas upp och torget tömdes på folk utan dramatik. En större grupp motdemonstranter, nyfikna och journalister samlades i en korsning bakom Stortorget där motdemonstranterna hamnade i konfrontation med polisen, som till slut körde bort alla människor som samlats.

Polisen nöjd

– Det märks att det är starka känslor i luften, säger Anton Magnusson, en av de som tog sig till Stortorget.

En annan som kom till Stortorget för att titta var Simon Larsson.

– Det är spännande att se när människor framför sina åsikter från olika håll. Det är viktigt att alla får framföra sina åsikter, vad de än tycker, säger Simon Larsson.

Polisen är nöjd med dagens insats.

- Jag är nöjd med vår insats som inneburit att vi säkerställt mötes- och yttrandefriheten. De ordningsstörningar som uppstod var marginella och det inträffade endast skadegörelse i mindre omfattning, säger Stina Karlgrund som var kommenderingschef för insatsen i ett pressmeddelande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.