Östra Göinge rasar mot Migrationsverkets krav

Publicerad

Östra Göinge kämpar hårt mot Migrationsverkets rätt att tvinga kommuner att ta emot ensamkommande flyktingbarn. Nu har kommunen vänt sig till kammarrätten.

”Öppna era hjärtan för de utsatta” manade Fredrik Reinfeldt nyligen svenska folket. Samtidigt kämpar hans partikamrater i Östra Göinge för rätten att säga nej till tre ensamkommande flyktingbarn.

– Vi i Östra Göinge har tagit emot ensamkommande barn tidigare, och gör det fortfarande, men vi ser att andra kommuner kommer undan. Vi vill ha det här prövat i kamarrätten, säger Patric Åberg (M), kommunalråd i Östra Göinge.

Det var vid årsskiftet som Migrationsverket fick rätt att tvinga kommuner utan avtal att ta emot ensamkommande flyktingbarn. Östra Göinge har nu överklagat ett vitesföreläggande till kamarrätten.

Men på Migrationsverket tycker man att Patric Åberg ”skjuter över målet”.

– Det är hans egna partikamrater i riksdagen som har stiftat den lagstiftning vi idag följer. I den står ingenting om att man ska lägga in andra aspekter som om där bor andra asylsökande eller om kommunen tagit ett ansvar kopplat till flyktingmottagande i stort.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.