Ovanligt få vårdplatser på SUS

Uppdaterad
Publicerad

Det råder just nu ovanligt stor brist på vårdplatser på Skånes universitetssjukhus. Patienter placeras därför där de inte alls hör hemma. Vårdförbundet anser att situationen inte är patientsäker.

– Många i personalen är rädda för att göra fel när de får oväntade patienter till avdelningen, säger skyddsombudet Yvonne Björkman.

Avdelning 49 på kvinnokliniken i Lund är en gynavdelning där det egentligen endast ska ligga kvinnliga patienter, men nu är två rum upptagna av patienter från helt andra avdelningar.

Nya behov

Sjukhuset måste helt enkelt placera patienter där det finns sängar ledig. För personalen som har kompetens för att ta hand om de ”egna” patientern är det oroande när sängarna fylls av patienter med nya behov.

– Har man plötsligt kirurgipatienter behöver de helt nya läkarmedel.  Vem kan hjälpa  mig?. Doktorn måste också springa mellan tio olika avdelningar, det är mycket som blir lidande, säger Yvonne Björkman, skyddsombud.

Sedan mitten av juni har det rått extrem eller mycket stor brist på vårdplatser på Skånes universitetssjukhus vid 31 tillfällen, enligt vårdförbundet. Det är mer än varannan dag.

– Värmen har också ökat problemen, många äldre behöver vårdas för vätskebrist och hjärtproblem, berättar Elisabet Olhager, överläkare och avdelningschef.

Kontaktat Ivo

Vårdförbundet har nu kontaktat Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, med anledning av vårdplatsbristen. Facket anser att situationen ger patienterna längre vårdtider och personalen ett svårare och tyngre arbete.

Det finns ett par ”resursteam” bestående av en sjuksköterska och en undersköterska som flyttar runt mellan avdelningarna för att tillfällligt förstärka personalstyrken när nya patienter plötsligt placeras på en avdelning. Men väldigt ofta handlar förstärkningen om att den ordinarie personalen helt enkelt jobbar lite mer.

– Vi är väldigt beroende av de anställdas lojalitet, konstaterar Ann-Kristin Eriksson Herzog, chef för kvinnokliniken. Alla hjälps åt.

Skyddsombudet Yvonne Björkman säger att personalen ofta beordras att jobba övertid eller känner att ”de måste” ställa upp.

– Det måste ju lösa sig helt enkelt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.