Ove Nilsson, 91, blev lurad av bedragare. Foto: TT

Ove, 91, lurades av bedragare

Uppdaterad
Publicerad

Brottsligheten mot äldre ökar tydligt under sommarmånaderna. Och tjuvarnas metoder blir allt mer utstuderade.

Vid halv elva-tiden på förmiddagen för drygt en vecka sedan ringde det på dörren hemma hos 91-årige Ove Nilsson i Malmö. Där stod två personer och berättade att de kom från Com Hem. Eftersom Ove haft problem med tv:n och Com Hem faktiskt hade satt upp lappar i trappen släppte han in dem.

– Jag gick och öppnade och litade på att det var om tv:n, säger han.

Kom aldrig tillbaka

Efter att bedragarna stått och donat med tv-apparaten en stund ställde sig en av dem i dörren till vardagsrummet och skymde Oves sikt. Några minuter senare gav de sig av med löfte om att de strax skulle vara tillbaka.

– De kom aldrig tillbaka. Jag har aldrig blivit lurad i hela mitt liv.

En dag senare upptäckte nämligen Ove att hans pengar som legat i en byrå, nära 30.000 kronor, var borta.

– Det är pengar som jag har sparat. De skulle gå till barnbarnen. Men jag tackar min gud att jag inte gick in på dem, så jag har fått ha livet i behåll.

Skäms över att bli lurade

Ove Nilsson är långt ifrån ensam. Lurendrejeriet bekommer honom inte nämnvärt, men många äldre tar hårt på att de blivit bedragna.

– De tycker att det är direkt pinsamt att bli lurade. De berättar inte för sina barn för att de tycker att de varit dumma och släppt in de här människorna. De mår nästan fysiskt illa av det, säger Glen Sjögren, kommissarie i Malmö.

Enligt siffror från Brottsförebyggande rådet ökar antalet brott mot äldre och funktionshindrade i hemmet med ungefär 30 procent under sommarhalvåret, jämfört med årets kalla månader.

Och tjuvarna testar hela tiden nya metoder. Polisen i Helsingborg har tidigare varnat folk från att inte släppa in okända utan att till exempel hyresvärden hört av sig i förväg, men det tipset har även tjuvarna tagit fasta på.

– Så de har faktiskt ringt upp och sagt att de kommer, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson, pressinformatör polisen i nordvästra Skåne

Vill kontrollera vattnet

Den senaste tiden har tjuvarna utgett sig för att komma från just hyresvärden för att kontrollera vattnet.

– Man ber lägenhetsinnehavaren att gå med in i badrummet och stänga dörren, säger Hermansson Truedsson.

Bedragaren börjar spola vatten, banka på rören och föra en del oväsen. Under tiden går en medbrottsling in i bostaden och plockar bort allt av värde som går att hitta.

Polisen rekommenderar nu i stället att man ska ringa upp det bolag besökaren uppger sig att komma ifrån.

– Och ha inte allting i handväskan. Lägg pengarna i en ficka i stället, säger Glen Sjögren.

Och Ove Nilsson? Jo, Com Hem bjuder nu honom på ett års gratis tv som plåster på såren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.