Celebrity Silhouette är först ut att lägga till i Helsingborgs hamn 2016. Foto: Menno Pieter Visser

Rekord i kryssningsgäster till Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

Nu stärker Helsingborg sin position som kryssningsdestination. 2016 väntas 31000 kryssningsgäster till staden.

De nya hårdare reglerna för sjöfartens svavelutsläpp som sätts i verket 2015 kan vara en möjlighet för Helsingborg att utvecklas som kryssningshamn, menar Monica Frisk destinationsutvecklare på Turismenheten, Helsingborgs Stad och hamnens marknadschef Andréas Eriksson.

– Fartygen kommer att gå med lägre hastighet för att spara bränsle. Eftersom de då tillryggalägger kortare distanser kan Helsingborg med sitt korta avstånd till Köpenhamn bli ett bra alternativ, säger Andréas Eriksson i ett pressmeddelande.

Till sommaren är fyra besök inbokade, ett färre än 2014. Sommaren efter ser det däremot ut att bli rekord. Monica Frisk och Andréas Eriksson har uppvaktat de stora amerikanska aktörerna i kryssningsbranschen och ska i början av året träffa tyska och brittiska rederier. Som det ser ut nu väntas 31 000 kryssningsgäster besöka Helsingborg 2016, något som sannolikt kommer att påverka hela stadens turistnäring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.