Akutmottagningen på Skånes Universitetssjukhus i Lund.

Överfallslarmen fungerar inte

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i mitten på veckan har överfallslarmen på Skånes universitetssjukhus i Lund dragits med problem. I helgen får personalen förlita sig på telefonen om det uppstår en hotfull situation.

– Det är naturligtvis olyckligt att det blir fel. Vi skaffade de här systemen för att ha en så bra säkerhet som möjligt för vår personal, säger Hans Olsson, biträdande säkerhetschef till SVT Sydnytt.

Enligt Hans Olsson har systemet drabbats av driftstörningar fram och tillbaka under hela veckan.

Snabb hjälp

Överfallslarmen används för att kunna tillkalla snabb hjälp. I praktiken är det en liten dosa med en knapp som personalen kan trycka på. Men det bakomliggande systemet beräknas inte fungera normalt förrän på måndag förmiddag.

Enligt Hans Olsson ska störningarna inte innebära stora ändringar i personalens säkerhet:

– Det är sällan man är ensam. Skulle det uppstå en allvarlig situation så går det att använda telefonen, kanske inte den som är utsatt, men en kollega kan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.