Oviktigt när barn börjar äta gluten

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är det land där barn löper störst risk att få celiaki, glutenintolerans. Men när ett barn börjar äta produkter med gluten har liten betydelse för att utveckla celiaki, visar en ny studie publicerad i tidskriften Pediatrics.

Risken ökade varken vid introduktion före vecka 17 eller efter vecka 26, skriver Dagens Medicin. Inte heller verkar amning ha någon skyddande effekt. Vilket tidigare studier visat.

– Amning ger inte ökat skydd men vi kan inte heller se att det kan vara skadligt, säger Carin André Andersson vid Lunds Universitet, en av forskarna bakom studien.

Varför fler svenska barn drabbas av celiaki jämfört med barn från andra länder är fortfarande en gåta för det internationella forskarteamet.

– Nästa steg är att titta på mängden gluten. Är det inte tidpunkten kan mängden vara svaret, säger Carin André Andersson.

I studien följde forskarna 6 400 nyfödda barn från fyra länder där samtliga hade riskgener att drabbas av intoleransen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.