Allt fler unga får ryggont

Uppdaterad
Publicerad

Sitter ditt barn mycket framför en skärm? Allt fler skolelever får problem med ryggont och huvudvärk som kan relateras till datoranvändande.

Få elever får någon undervisning i hur man ska göra för att undvika problem, men Malmö Montessoriskola är ett undantag. Här får eleverna undervisning i hur man klarar ryggen när man sitter vid datorn.

– Generellt sett finns det inga ryggskolor i landet som tar hand om barn. Men det är helt tokigt. Det är klart att barn måste ha den här kunskapen.

Det säger Marlene Olsen Öbrink som är privatpratiserande sjukgymnast som har specialiserat sig på barns ryggproblem.

Måns Mattsson i femteklassen är en av de barn som fått utbildning.

-  Jag lärde mig sådant som jag faktiskt inte visste om, som att man ska ha fötterna i golvet, säger han.

Kan störa utvecklingen

Visserligen kan skolsköterskorna skicka elever med problem vidare för utredning och behandling, men ett problem är att eleverna inte alltid säger ifrån, att de helt enkelt själva kopplar de problem de har till hur de sitter. Och ibland tror barn att problemen är normala, att de inte går att göra något åt. Men om man inte gör nåt kan det leda till sämre liv.

– Det kan störa lekutvecklingen och den motoriska utvecklingen. Då tycker man inte om att använda kroppen i skolgymnastiken och vill inte vara med i föreningar. Det blir sämre hälsa helt enkelt, säger Marlene Olsen Öbrink.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.