Strandpaddan lever farligt

Uppdaterad
Publicerad

Den rödlistade strandpaddan på Revingehed lever ett utsatt liv bland kor och millitärfordon. Men nu ska Lunds kommun tillsammans med P7 skydda paddan under den känsliga lekperioden som snart startar.

– Vi arbetar med att försöka skydda strandpaddan och göra bättre livsförutsättningar för den arten, säger Cecilia Backe på park och naturkontoret i Lunds kommun.

Kommunen har tillsammans med militären på Revinge, P7 bestämt sig för att stängsla in de känsliga vattensamlingar där paddan håller till och lägger sina romsträngar.

Om några veckor vaknar Strandpaddan eller stinkpaddan som den också kallas, ute på Revingehed. Den är en av tre äkta paddor i Sverige och som finns med på Sveriges rödlista som sårbar.

När den vaknar är det viktigt att den kan leka ifred i vattenpölarna, utan tramp och bajs från kossor och från militärens fordon.

– Just under den känsliga tiden när paddorna lägger rom i vattenpölarna och det kommer ut små paddyngel så vill vi inte att man kör genom pölarna och vi vill inte heller att korna ska gå in och beta och dricka i pölarna och röra om i vattnet så det blir dålig vattenkvalitet, säger Cecilia Backe.

Hålla landskapet öppet

Men tanken är att man bara stänger av pölarna under lekperioden. För både fordonen och korna är den förutsättning som behövs för att kunna hålla ett öppet och betat landskap  som paddorna vill ha och fordonen river runt i sanden och skapar de gropar och pölar som paddorna leker i.

Det finns idag uppskattningsvis 100 vuxna paddor på Revingehed och förhoppningen är att de ska bli kvar och kanske fler.

Strandpaddan förekommer annars lokalt i Skåne, Halland, Blekinge och Bohuslän.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.