Partierna satsar där valdeltagandet är lågt

Uppdaterad
Publicerad

I valkampanjernas slutspurt finns mängder av potentiella väljare i områden där valdeltagandet tidigare varit lågt. Ett exempel finns i Kristianstad där flera partier ser chansen att bättra på sina siffror.

Med ansiktsmålning, dörrknackning och partisekreterare Carin Jämtin på besök raggar Socialdemokraterna röster i stadsdelen Gamlegården i Kristianstad. Valdeltagandet i valdistriket är lågt, bara runt 60 procent gick till valurnorna 2010. Men av dom röstade nästan två tredjedelar socialdemokratiskt, något som gör att partiet ser många potentiella väljare i området:

– Ja, det är väl klart att vi vill utöka detta men det viktigaste är att vi får folk som går och röstar, säger Fredrik Winberg, ordförande i Kristianstad arbetarekommun.

Ramiz Shefkiu är en av de boende som får besök av Jämtin och Kristianstads oppositionsråd Helene Fritzon. Något han ser som positivt.

– Om de inte dyker upp är det som om de skiter i befolkningen, säger han.

Liknande områden runtom i Skåne

Områden med valresultat som på Gamlegården finns på många håll i Skåne. I bland annat Helsingborg, Landskrona och framförallt Malmö finns valdistrikt med valdeltagande långt under både riks- och kommunsnitt, och där Socialdemokraternas siffror inte sällan är dubbelt så höga som i kommunen i stort. Moderaterna å andra sidan, landar ofta långt under halva, eller som i Gamlegården, under en tredjedel av partiets kommunresultat. Men även dom ser nya väljare bland dom som nu ska lockas till vallokalerna, och ser kampanjandet i området som viktigt.

– Viktigt att få upp valdeltagandet här, det handlar ju om demokratin. Men för oss är det ju naturligtvis viktigt eftersom vi tror att vi har en jättestor potential här, säger moderata riksdagskandidaten Maria Malmer Stenergard.

”Partierna måste synas mer”

Med mer än 20 procentenheter upp till valdeltagandet i riket i stort finns stora outnyttjade röstresurser i Gamlegården. Men enligt Abdikarim Hassan, som bor här och själv kandiderar till Kristianstads kommunfullmäktige för Socialdemokraterna, så måste alla partier, inklusive hans eget, jobba hårdare för att få sin del av kakan.

– Dom måste synas annars blir inte politikern en trovärdig part och man känner bara att dom är här för att ragga röster, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.