En av tre falaflar var svarta

Uppdaterad
Publicerad

Ett år efter skatterazzian mot restaurangkedjan Falafel nr 1 i Malmö har domen i förvaltningsrätten nu kommit. Företaget krävs på nära 300 000 kronor i extra skatt.

Dessutom ska de tre delägarna tillsammans betala 572 000 kronor i skatt för de intäkter som inte redovisats.

Under två år genomförde Skatteverket kontroller på falafel nr 1:s restauranger. De räknade kunder under lunchtid och jämförde sedan med de inslagna beloppen i kassaapparaten.

– Det saknades ett antal luncher varje gång som Skatteverket genomförde sina kontroller. Eftersom samma sak upprepades vid varje kontroll kan det inte ha varit frågan om slarv, säger Karin Bengtsson, regionsamordnare på Skatteverket till Sydnytt.

Skatteverket upptäckte att nästan var tredje lunch aldrig redovisades. De räknade sedan ut att restaurangerna på detta sätt undanhållit närmare 900 000 kronor i skatter och andra avgifter.

Kontrollanterna kunde med egna ögon se att att åtskilliga betalningar inte hamnade i kassaapparaten.

– De såg hur pengarna stoppades i en påse, säger Karin Bengtsson.

Falafel nr 1 är en framgångssaga i Malmö. Sedan de första falafelvagnarna öppnade på 80-talet har företaget vuxit och är nu den största snabbmatskedjan i staden.

Rekordsiffror

Vid sidan av utredningen mot Falafel nr 1 har Skatteverket fortsatt sin storsatsning mot ekonomisk brottslighet – och förra året blev det nya rekordsiffror.

278 utredningar genomfördes

103 brottsanmälningar gjordes

och totalt kunde myndigheten kräva in 143 miljoner kronor extra i skatter.

fotnot: Ägaren till falafel nr 1 har valt att inte medverka i en intervju i Sydnytt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.