Elisabet Knutson Foto: Fredrik Hjerling

Pensionatsvärd tar riksdagsplats för MP

Uppdaterad
Publicerad

Elisabet Knutsson från Östafors, precis på gränsen mellan Skåne och Blekinge, tar Gustav Fridolins plats i riksdagen.

– Jag har ju haft ganska goda möjligheter att förbereda mig på beskedet, konstaterar hon. Det var inte helt oväntat att Gustav Fridolin hamnade i regeringen.

Och andranamn på den valsedeln var alltså miljöpartiets ordförande i Bromölla, Elisabet Knutsson, 62.

Valet i Skåne 2014

Så nu får det ekologiska pensionatet i Östafors läggas i malpåse och bina gå i vinteride medan Elisbet veckopendlar till övernattningsbostaden i Stockholm.

– Det blir bussen till Bromölla, tåget till Hässleholm och därifrån till Stockholm. Det går på fem timmar och finns ingen anledning att överväga flyg.

I grunden är hon högstadielärare i matte och NO men driver sedan några år ekopensionatet i Östafors naturreservat tillsammans med maken Bo.

Elisabet Knutsson har varit miljöengagerad sedan 70-talets hormoslyrlarm och aktiv inom Miljöpartiet sedan 2005. Som ekologiskt engagerad egenföretagare ligger det ganska nära till hands vilka frågor hon helst vill driva i riksdagen. Men det beror naturligtvis också på vilket utskott hon hamnar i.

– Det är ju så att det mesta här i världen vet man inte utan det får man tar reda på, säger hon i ett tonläge som får det att låta som ett personligt valspråk.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet i Skåne 2014

Mer i ämnet