Pentagon hörde av sig efter vrakfyndet

Uppdaterad
Publicerad

Pentagon har visat intresse för kusten utanför Trelleborg. Eller närmare bestämt det flygplansvrak som hittades där för några veckor sedan.

1944, mitt under brinnande krig sköts det amerikanska bombplanet B17G, också kallat ”Stinker”, ner av tyskarna precis utanför Trelleborg. För två veckor sedan hittades vraket. Ett par dagar senare fick Jan Christensen ett mejl från USA.

– Vi fick ett brev från en Edward Burton som jobbar på Pentagon. Han skriver att han är intresserad av vraket eftersom flera av soldaternas anhöriga finns i livet, säger Jan Christensen, som filmat vraket tillsammans med sina dykarkollegor i Trelleborg.

Hur var det att få ett sådant mejl?

– Spännande såklart, allt omkring den här historien är spännande. Och att det går så långt som att Pentagon hör av sig är såklart jätteroligt.

De sex besättningsmännen saknas fortfarande, men i hopp om att hitta kvarlevorna vill nu Pentagon att dykningarna kring vraket fortsätter.

– Det kommer att bli mycket undersökningar med instrument som till exempel sonarer som vi får tillgång till genom Sjöfartsverket och Kustbevakningen, säger Jan Christensen.

Många Trelleborgare såg flygkraschen med egna ögon, den där dagen 1944. Historier som berättats om och om igen under Jan Christensens uppväxt i Trelleborg.

– Redan på mellanstadiet sa en kompis pappa att han såg hur ett flygplan blev nedskjutet över havet. Det är en grej som man levt med, det känns så nära att det hände här, säger Jan Christensen.

– Men vi hittade ju planet så det var ju verkligen så. Nu har jag hört av mig till den där gamla klasskompisen och sagt att hans far hade rätt, det är helt otroligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.