Perstorps elever får minst

Uppdaterad
Publicerad

Perstorp är den kommun i Skåne som satsar minst pengar per elev. De nedgångna skollokalerna och dåliga betygen har nu skapat politisk splittring i kommunen.

I Perstorp lägger kommunen omkring 40 000 kronor per elev varje år. Skillnaden mot Staffanstorp som toppar listan är markant – de lägger 50 procent mer, drygt 60 000 kronor. Skillnaden slår också igenom i betygssnittet. Även där ligger Perstorp i botten, medan Staffanstorp tillhör de fem bästa kommunerna i Skåne.

– Det finns ett samband, men det finns också många andra faktorer som påverkar betygen. Det handlar bland annat om utbildningsbakgrund i kommunen, säger Lennart Persson, rektor på Centralskolan i Perstorp.

Inte nöjd

Utbildningsnivån i Perstorp är relativt låg. Då borde man väl satsa mer på skolan för att väga upp?

– Det kanske hade fått en liten betydelse uppåt i resultaten, säger Lennart Persson.

Ordförande i barn och utbildningsnämnden i Perstorp är Lars Ottoson från Perstorps framtid. Han är inte nöjd med satsningarna på skolan.

– Det är ju inte bra. Våra elever ska ju ha samma chans som Malmöeleverna och Svalövseleverna, säger han.

Styret sprack

Skolfrågan har nyligen fått det lokala styret att spricka. Perstorp framtid lämnade kollegorna i alliansen eftersom de andra inte ville acceptera en skattehöjning för skolans skull. Höjningen drevs igenom med hjälp av bland annat socialdemokraterna.

– Satsar man alldeles för lite pengar så sjunker resultaten. Det begriper de allra flesta. Därför har vi sagt att skolan måste ha mer resurser, säger Lars Ottoson (PF).

Satsning märks

Till skillnad från i Perstorp har det i Staffanstorp regnat pengar över skolan. Anne Björcke Nilsson är rektor på Baldersskolan, som nyligen renoverades för 30 miljoner kronor.

– Det känns naturligtvis väldigt bra att de satsar så mycket på eleverna i Staffanstorp. Eleverna jobbar bättre om de befinner sig i en miljö de trivs i. Satsar man både på personalresurser och den fysiska miljön, så märks det i resultaten, säger Anne Björcke Nilsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.