Polis drog vapen på kafé

Uppdaterad
Publicerad

Polisen drog vapen och grep fyra misstänkta på ett kafé i Malmö på torsdagkvällen. Flera kunder blev vittne till händelsen

Det var vid 17-tiden på torsdagen som civilklädda poliser resolut gick in på kaféet vid Värnhemstorget och grep fyra män i 20-årsåldern som satt och fikade.

Det var mycket folk inne på kafét och några såg gripandet på nära håll.

”Lägg er ner för fan”

– Jag stod precis intill och skulle betala för kaffet. Då kom en civilklädd polis in. Jag tyckte det var så konstigt att han bara gick förbi disken utan att titta på kakorna. Han bara gick rakt fram i rask takt. Han sa till de fyra killarna att de skulle lägga sig ner. De såg bara oförstående ut. Då drog han vapen och sa: ”Det är polisen lägg er ner för fan!” , säger en kvinna till Sydsvenskan.

De gripna är, enligt uppgifter till tidningen, i 20-22-årsåldern och tillhör den kriminella grupperingen M-falangen.

– Många blev väldigt uppskärrade och sprang ut och skrek. Andra som satt längre bort var kvar. Alla hann inte reagera på att det var något allvarligt på gång, säger ögonvittnet.

Gripna misstänkta för vapenbrott

Polisen bekräftar att flera personer greps vid tillslaget mot kaféet.

– Det är misstänkt vapenbrott som är själva anledningen till gripandet, säger Calle Persson, Skånepolisens pressinformatör.

Två anhållna efter kaféingripande

Två personer sitter nu anhållna misstänka för grovt vapenbrott efter det dramatiska ingripandet. Två av de gripna har släppts.

De anhållna är i 20-årsåldern, men mycket mer än så vill polisen inte berätta om ärendet i nuläget.

– Vi håller igen så länge vi har en offensiv del i det här, och det har vi, säger kommissarie Ronny Holmberg vid Malmöpolisen till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.