Polisavspärrning vid Skatteverkets lokaler i Malmö Foto: TT

Pulvret är ofarligt

Uppdaterad
Publicerad

Det vita pulver som anlände i ett kuvert till Kronofogdemyndigheten på måndagen är ofarligt. Det visar den slutgiltiga analysen.

Det misstänkta ämnet har sänts i väg för en genomgående analys på Folkhälsomyndighetens laboratorium i Stockholm. Analysen väntas vara klar vid lunch under trettondagen. Men det preliminära beskedet är att pulvret är ofarligt.

– Enligt den första rapporten är det så. Vi ska ha stabsuppkoppling klockan 13, efter det kommer besked, säger polisens informatör Ewa-Gun Westford

Evakuerades

Pulvret upptäcktes i samband med måndagmorgonens postöppning på Skatteverket vid Hjalmar Gullbergsgatan i Malmö. Brevet togs sedan vidare till Kronofogdens lokaler i Västra hamnen.

Byggnaden vid Masttorget i Malmö evakuerades och vid 11-tiden spärrade polisen av ett område på cirka 200 meter runt byggnaden. Avspärrningen utökades vid lunchtid.

Avspärrningarna kommer att hållas kvar till dess att polisen vet om ämnet var farligt eller inte.

Två män och två kvinnor hölls kvar i lokalerna och vid 15-tiden fick de duscha och saneras efter instruktioner av en läkare. Deras kläder lades i särskilda säckar och togs om hand om av polisen.

Flera personer som öppnade kuvertet hos Skatteverket har också sanerats och erbjudits möjlighet att åka till sjukhus. Dessutom har fyra poliser som varit med i insatsen sanerats.

Både Kronofogdemyndigheten och Skatteverket ska nu se över sina rutiner när det ägller att öppna brev.

Inga hot

Polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford uppger att inga hot riktats mot Kronofogden.

– Den här typen av myndighet kan väcka vrede hos folk. Men det finns inget uttalat hot, säger hon till SVT strax innan klockan 18 på måndagskvällen.

Kronofogdens pressjour uppger att kuvertet inte var adresserat till en enskild medarbetare på myndigheten.

En timme tidigare hade kuvertet avlägsnats från lokalerna av polisens bombgrupp.

De fyra personerna som hölls kvar i lokalerna vid Masttorget mår under omständigheterna bra, enligt Kronofogdemyndighetens ortsansvarig Sven-Gunnar Jonsson som följt insatsen på plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.