Malmö utmålades som problemstad

Uppdaterad
Publicerad

Den islamfientliga politikern Geert Wilders från Nederländerna utmålar Malmö som en europeisk problemstad. Idag var han inbjuden för att tala i just Malmö och möttes av cirka 200 motdemonstranter.

Malmö är ett av europas stora problemområden. Det sa den islamfientlige nederländske politikern Geert Wilders när han höll tal i Malmö idag. Wilders besök orsakade protester bland kritiker och polisinsatsen var omfattande.

Motdemonstranterna var långt fler än besökarna den holländske antimuslimske politikern Geert Wilders höll tal i Malmö idag. Ungefär 100 av de 300 platserna var upptagna.

Mellan 200 och 300 personer som spelade musik, busvisslade och ropade slagord, samlades utanför fritidsanläggningen Kockums Fritid i Västra hamnen några timmar innan mötet började.  ”Inga rasister på våra gator” och ”Dagens poliser skyddar morgondagens Breivik” var ett par av slagorden som skanderas av demonstranterna.

Demonstranterna var också beväpnade med bland annat ägg som kastades mot lokalen och några mötesdeltagare.

Hotfullt efter mötet

När mötet avslutades vid 15:15-tiden började demonstranter skrika och följa efter åhörare som var på väg mot sina bilar på ICA Maxis parkering några hundra meter därifrån. Polisen flyttade sina resurser dit för att deltagarna skulle kunna ta sig därifrån på ett säkert sätt.

Enligt Sydsvenskan får Geert Wilders poliseskort till Kastrups flygplats.

Sydnytts Per Lärka som varit på plats utanför möteslokalen, rapporterar att allt gick relativt lugnt tillväga, men att stämningen stundtals varit spänd.

En demonstrant bars bort till en polispiket efter att ett mindre bråk uppstått i samband med att demonstranterna flyttade på sig.  En person ska ha omhändertagits av polisen.

Kallades för apor

Det är Tryckfrihetssällskapet, en antimuslimsk förening som hävdar att etablerade nyhetsmedier censurerar sig själva när det gäller invandrarfrågor, som bjudit Geert Wilders till Malmö.

Föreningen uppgav på sin hemsida redan för ett par dagar sedan att biljetterna till mötet var slutsålda. Men trots att det enligt föreningen själv ska finnas plats för 300 personer, är det långt ifrån fullsatt.

– Här inne finns runt 100 personer, varav flera är journalister, berättar Sydnytts Edina Hrustic inifrån möteslokalen några minuter innan mötet börjar.

– Mötet har nu börjat, berättar Edina Hrustic. Ingrid Carlqvist från Tryckfrihetssällskapet, kallade demonstranterna för apor och bad besökarna om ursäkt för äggkastningen.

Till TT säger Ingrid Carlqvist att anledningen till att mötet inte är fullsatt, är att föreningen har drabbats av fejkade anmälningar.

Gata avspärrad

Redan vid elvatiden på lördagen, tre timmar innan den nederländske politikern skulle tala, hade ett 60-tal personer samlats utanför Kockums Fritid  för att protestera mot framträdandet.

På plats fanns då dock långt fler poliser.

Deltagarna i mötet väntades komma något senare. På grund av hotbilden mot Wilders måste de lämna ifrån sig ytterkläder och väskor i skåp för att få komma in i föreläsningssalen.

Polisen spärrade av gatan framför anläggningen redan innan klockan 10 på förmiddagen.

Tappade röster

Wilders beskrivs som en galjonsfigur inom den antimuslimska rörelsen. Wilders leder Frihetspartiet (PVV), som är Nederländernas tredje största. Partiet tappade i ett nyval i september en dryg tredjedel av sina platser i parlamentet.

Fakta: Wilders lever under dödshot

* Namn: Geert Wilders.

* Ålder: 49 år.

* Parti: Leder Frihetspartiet (PVV). I förra månadens val tappade partiet nio av sina tidigare 20 platser i det holländska parlamentet. PVV är dock alltjämt Nederländernas tredje största parti.

* Politik: Stark motståndare till EU och vill stoppa ”islamiseringen” i Europa. Jämför muslimernas heliga skrift Koranen med Hitlers Mein Kampf.

* Hotbild: Wilders lever sedan åtta år under dödshot. Klär ofta ut sig när han är ute och reser. (TT-Reuters)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.